Mindfulness Based Stress Reductie en Mindfulness Based Cognitieve Therapie | Dordrecht

Mindfulness is in 1978 door Jon Kabat- Zinn geïntroduceerd en bestond uit een 8-weken programma MBSR genoemd. Mindfulness Based Stress Reduction wat voornamelijk ingezet werd bij chronische pijn. Het bleek echter ook met goed resultaat in te zetten bij psychische klachten zoals angst.In 2001 waren het Psychiaters Marc Williams, Zindel Segal en John Teasdale die er een aantal cognitieve en gedragsmatige technieken aan koppelden waardoor er een nieuwe toepassing en naam ontstond, namelijk MBCT, Mindfulness Based Cognitieve Therapie. Ook wel aandacht gerichte therapie genoemd. De kern van de groepslessen en de individuele ‘8-weekse’ bestaat uit oefenen in de vaardigheid om een houding aan te leren ten opzichte van elke ervaring. Gewaar te zijn van gedachten, emoties, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder te oordelen. We leren te accepteren door er een vriendelijke relatie mee aan te gaan. Oefeningen voor deze levenshouding heeft therapeutische effecten. Mindfulness heeft dus niet zo zeer te maken met positief denken maar eerder oké leren zijn met negatieve gedachten waardoor zij vanzelf in kracht afnemen. Ook heeft mindfulness in eerste instantie niets te maken met leren ontspannen. Het is eerder een welkom bijproduct dat zich na verloop van tijd kan ontwikkelen. 

Naast het 10 weken programma zijn losse coachingssessies mogelijk. Heilzame communicatie, meditatie en compassie zijn ingredienten van mindfulness based coachen en onderricht.    

Margarita is aangesloten bij de VMBN en steeds meer verzekeringen vergoeden (een deel) van de cursus en/of coaching. 

Over Margarita Blom | Dordrecht

Margarita: op 9 december 1959 begint mijn reis in Amsterdam. Van nature heb ik de voorkeur aan een ‘en-en’ instelling. Ik hou bijvoorbeeld evenveel van de natuur als van de stad, van samen zijn als van alleen zijn, van creatief dromen als van praktisch aan de slag gaan, van serieus zijn als van lachen en even veel van intuïtie als van methodiek. Vanuit deze natuur beweeg ik mij privé en zakelijk door het leven.

1988 maakte ik kennis met het medicijnwiel in ontmoetingscentrum de Elfenbank. Deze oude kennis leerde mij de kracht van transformatie. Door te vallen en weer op te staan. Verantwoordelijkheid nemen voor mijn persoonlijk handelen is mijn ‘walk your talk’ uidaging op dit levenspad. Tijdens de 4 jaar School voor Sjamanisme ontmoet ik andere sjamanen en onderga initiaties. Het zevende pad in het medicijnwielwiel is de plek van het gecentreerde hier en nu, het thuis van Mindfulness, Medtatie en Tao. 

Het boek: 'Ritme van Evenwicht, medicijn van de natuur' startte ik als afstudereerscriptie bij de opleiding Natuurtherapeut aan de Kraaybeecerhof. Het boek werd In 2010 uitgegeven. Gecertificeerd Mindfulnesstrainer werd ik bij het instituut I Am in Belgie. David Dewulf, Marc Williams en Paul van Hooydonck van Ehippasiko en Thich Nhat Hanh zijn mijn leraren en inspirators.

Kunstzinnige hulpverlening aan de Kleine Tiki in Breda blijkt een heerlijke aanvulling naast mijn kunstenaar zijn voor het koppelen van creativiteit aan coachingstrajecten.

Zo werk ik met plezier als kunstenaar, mindfulnesstrainer, begeleidingscoach, sjamanistischcounselor en wandelnatuurcoach. Vanuit het ‘en-en’ ontmoet ik graag mensen én ben ook graag alleen.


Professionals in de categorie Mindfulness & Compassie

Ademtherapie Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Dans & Beweging Energetisch werk Eten & Drinken Healing en reading Kinderen-Ouders Kinesiologie Kleurentherapie Kunst Kunstzinnige therapie Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Meditatie Mindfulness & Compassie Natuurbeleving Natuurgeneeskunde NLP Orthomoleculaire therapie Persoonlijke verzorging Professional organizer Psychosociale therapie Sport en Beweging Therapie (diverse) Verhuur Accommodaties Voedingsadvies & Coaching Voetreflexologie & Voetzorg Wellness Yoga Zelfrealisatie Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Dordrecht